Kpsskpds.blogspot.com'a hoşgeldiniz.

İçeriğimiz gün geçtikçe zenginleşiyor. Bu yüzden sık sık ziyaret etmeyi unutmayın. Sizdeki dökümanları da bana gönderirseniz buraya ekleyebilirim. Burayı hep beraber, sınavlara hazırlık için en büyük kaynak arşivi yapalım daha çok insan, daha kolay bir şekilde faydalansın.
Kardeş sitemiz
BenimKelimelerim 'e uğramayı unutmayın;)

1 Mayıs 2007 Salı

Ceza Hukuku Çalışma Soruları

OLAY 1-
Baba, rezalet çıkaracak derecede sarhoş olarak eve dönen oğlunu eve almak istememiştir. Bunun üzerine oğul hamili bulunduğu bıçağı çekerek babaya saldırmıştır. Fail oğlun salladığı bıçak kavgayı önlemek amacıyla araya giren failin kız kardeşi Hayriye’ye isabetle çehrede
eser bırakacak derecede yaralanmasına yol açmıştır.

Yerel mahkeme sanığı TCK madde 30 delaletiyle 86/2-e, 87/c maddeleri gereğince cezalandırılmasına karar vermiştir.

Yargıtay ilgili ceza dairesi sapma sonucu kız kardeşin yaralanmasından dolayı 30 madde uyarınca şahsi ağırlaştırıcı nedenin uygulanmamasını yerinde bulmakla birlikte, suçun işlenmek istendiği kişinin (Babanın) şahsından kaynaklanan ağırlatıcı nedenin faile uygulanmamasını bozma sebebi saymıştır.

SORU 1- Faile kız kardeşini kasten yaralamaktan dolayı verilen cezanın sıfatından kaynaklanan ağırlatıcı neden uygulanarak artırılmamasını nasıl izah edersiniz?
SORU 2- Sizce yerel mahkemenin kararı mı yoksa Yargıtay’ın verdiği karar mı doğrudur?
SORU 3- Neticesi itibariyle ağırlaştırılmış suç kavramını açıklayınız.
SORU 4- Failin aşırı alkollü olması hüküm kurulurken niçin nazara alınmamıştır?

OLAY 2-
Ahmet zil zurna sarhoş olarak tütüncü dükkanına girip bir paket sigara satın almış, paketi açarak çıkardığı sigarayı yakmasını dükkan sahibinden istemiş, bakkalın çakmağını beğendiğini söyleyerek çağmağı da satın almıştır. Denge dışı hareketlerde bulunan Ahmet kül tablasını dükkan sahibine göstererek, “bunu işlet sana 130.000 lira vereyim”
gibi abuk sabuk sözler söylemiş, tezgahta tamir için bırakılmış çakmakları eline almış bırakmış, bakkalın kendisini dışarı çıkarmak istemesine direnmiş itiş kakış sırasında kokakola kasalarının üzerine düşmüş hafif şekilde yaralanmıştır. Olay mahalline gelen polis Ahmet’i
karakola götürmüştür. Karakolda yapılan üst aramasında Ahmet’in cebinden satın aldığından başka tamir için bırakılan çakmaklardan biri çıkmıştır.

Sanık, “arkadaşlarıyla birlikte çok içtiğini, ancak karakolda geçirdiği gecenin sabahına doğru ayılabildiğini., geçen olaylardan hiçbirini hatırlayamadığını, çakmağı nereden ne şekilde ve niçin aldığını bilmediğini” beyan etmiştir. Hakkında hırsızlık suçundan dava açılmıştır.

SORU 1- Ahmet’in sarhoş olması isnat kabiliyetini ortadan kaldırmış mıdır? Bu nedene sanığın beraatine karar verilebilir mi?
SORU 2- İsnat kabiliyeti açısından yapılacak araştırma kastın varlığı konusundaki araştırmayı engeller mi? Engellemez ise sanığın suç işleme kastıyla hareket etmediğine ve suçun O-oluşmadığına ilişkin nedenleri tartışınız.
SORU 3- Özel kast ne demektir. Olayda özel kastın varlığını ve işlevlerini tartışınız.

OLAY 3-

Ali bir düğün töreni sırasında ruhsatlı tabancası ile önce üç el havaya, daha sonra tabancanın tutukluk yapması üzerine, kontrol için tetik boşaltırken bir el yere doğru ateş etmiş ve son ateşi sonucunda mağdurenin dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yaralanmasına sebebiyet
vermiştir.

SORU 1- Ali hangi suçları işlemiştir?
SORU 2- Ali işlediği suçlardan hangisi nedeniyle cezalandırılacaktır: niçin?
SORU 3- Ali’nin tabancası müsadere edilecek midir: niçin?

OLAY 4- ( 2003 – 2004 VIZE SORUSU )

Erdinç ve Halil yazlık evlerinin terasında oturmakta iken, komşuları Nuri ve Remzi eşleriyle birlikte ziyarete gelmişlerdir. Sohbet sırasında söz silahtan açılmış, Nuri bu sırada hamili bulunduğu ruhsatlı tabancasını belinden çıkararak arkadaşlarına göstermiştir.
Tabanca ile birer el ateş etme fikri ortaya atılmış, sanıklar 130 santimetre yüksekliğindeki bahçe duvarına boş bir koka kola tenekesi koyarak birer el ateş etmişlerdir. Sanıkların birer el ateş ettikleri mahal ağaçlık ve çalılık olduğu için görüş kapalıdır. Olay sırasında komşu evin bahçesinde bulunan Yusuf’un tek mermi isabetiyle öldüğü anlaşılmıştır. Yapılan soruşturmada ölüm neticesini meydana getiren atışı kimin yaptığı tespit edilememiştir.

SORU 1- Sanıklar hangi suçları işlemişlerdir?

SORU 2- Sanıklar cezalandırılabilir mi? Cezalandırılmaları mümkün ise hangi esasa dayanılarak cezalandırılacaklardır?
SORU 3- Sanıklar hangi suç nedeniyle cezalandırılacaklardır: niçin?
SORU 4- Nuri’nin tabancası müsadere edilebilecek midir: niçin?

Hiç yorum yok: